Murmels

moeder zijn is leuk!

15 Gouden oplossingen om je kind vreedzaam in bed te krijgen

Ik ben ervan overtuigd dat het bij de leeftijd hoort, lekker de grenzen van hun ouders opzoeken, maar wat is het irritant: een kind dat NIET naar bed wil en alle excuses van de wereld uit de kast trekt om maar niet naar bed te hoeven. En dan als die smoesjes niet meer werken het op een brullen zetten. Aaargh..
Maar goed, het hoort bij de leeftijd dus het gaat ook weer.. voorbij..
Het liefste verliezen we in de tussentijd niet ons verstand dus hier wat GOUDEN oplossingen om je kind vreedzaam in bed te krijgen.

 1. Voor zover je die nog niet had, een bedtijd routine is cruciaal. Zo weet je kind wat er gaat gebeuren en die voorspelbaarheid heeft een kind nodig. Tanden poetsen, pyjama aan, slaapzak in, boekje lezen en naar bed.
 2. Een lijst met smoesjes maken die je dan als bedtijd routine allemaal af kunt strepen. (Dorst, plassen, honger, monsters, voorlezen) Je zou ook een lijst met plaatjes kunnen maken die je kind dan zelf kan afstrepen. Laat je kind dan weten hoe trots je bent dat hij al die dingen heeft gedaan. Grote jongen of meid!!
 3. Maak een spray met water die de monsters wegjaagt. december 2015 051
 4. Vertel je kind dat er 2 regels zijn. 1. Licht uit. en 2. Deur dicht.
 5. Voorlezen tot je kind in slaap valt.
 6. Een nachtlampje maakt het donker iets minder donker.
 7. Knuffel je kind nog even, praat even met hem. Vooral als er meer kinderen zijn missen ze vaak die een-op-een aandacht.
 8. Maak er een lolletje van om naar de slaapkamer te lopen. Loop als een eend, vlieg als een vliegtuig of helikopter etc.
 9. Deze tip van een gedragsdeskundige schijnt serieus zeer goed te werken (ook al denken wij misschien dat peuters geen besef van tijd hebben.)Vertel je kind dat het over een half uur bedtijd is. Herhaal dat na een kwartier en dan nog ens 5 minuten voor dat het bedijd is. Op deze manier geef je kind tijd om te verwerken dat er iets gaat veranderenen dat hij zo naar bed moet.
 10. Het zou ook kunnen zijn dat het te vroeg is en je kind echt nog niet moe is. Hou niet vast aan 19.00 maar verzet de bedtijd naar 20.000.
 11. Misschien is je kind juist tè moe. Hij moet dan juist eerder naar bed.
 12. Het kan zijn dat het middagdutje teveel wordt. Die overgangsperiode is even lastig. Of je kind gaat te laat naar bed ‘s avonds of hij is chagrijnig tot hij naar bed gaat. Als het te laat wordt voordat je kind weer slaap krijgt, is het echter tijd om het middagdutje vaarwel te zeggen.
 13. Een bad met lavendel of zelfs lavendle onder de voetjes of op het hoofdkussen kan je kind lekker rustig maken.
 14. Voor de extra zware gevallen:
  • Leg je kind in een campingbedje op je eigen slaapkamer.
  • Laat je kind bij jou in bed slapen.
  • De Nanny methode: je kind elke keer terug in bed leggen zonder tegen hem te praten.
 15. Wat voor ons werkte: Liedjes zingen. En natuurlijk een vaste routine.
[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.