Murmels

moeder zijn is leuk!

Waarom ik, als 36-jarige, niet blij was met de combinatietest

Ik was niet blij met de combinatietest. Hij werd me min of meer door mijn strot gedouwd omdat ik al 36 was. Laat ik het zo zeggen, men ging ervan uit dat ik hem deed. Pas later besefte ik welke gevolgen het zou hebben als de uitkomst slecht zou zijn. Een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest met kans op een miskraam! Ik zag het helemaal niet zitten om zo’n risico te lopen, hoe klein ook, terwijl het kindje een veel grotere kans had om niks te mankeren. God zij dank was de uitkomst goed.

Ik vind het fantastisch is het dat je per 1 april 2014 ook in Nederland de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) kunt krijgen. Ik ken twee vrouwen in mijn omgeving die hiervoor naar respectievelijk Duitsland en Belgiƫ zijn geweest. Bij de NIPT hoef je alleen bloed te laten afnemen. In het bloed van de moeder zit namelijk ook DNA van het kind. Het bloed wordt onderzocht op downsyndroom, edwardssymdroom en pataussyndroom. (Ook het geslacht van de baby is te zien in het DNA.)

Deze test is nauwkeuriger dan de combinatietest, maar helaas is dit alleen nog bewezen bij de ‘hoog risico-groep’. En helaas ook hier, als de uitslag slecht is, heb je een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig de uitslag van de NIPT te bevestigen. Dan sta je dus alsnog voor dat duivelse dilemma.

In Nederland is het verder zo dat als je deze NIPT test wil, er wel een verhoogd risico moet zijn vastgesteld. Dit kan al uit je medische geschiedenis voortvloeien en anders uit de combinatietest blijken. De NIPT gaat er dus wel voor zorgen dat minder vrouwen een vruchtwaterpunctie of vlokkentest zullen laten doen. Dat is toch een geweldige vooruitgang vind ik!

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.