Murmels

moeder zijn is leuk!

Help! Mijn dochter kijkt ineens scheel!

Mijn dochter is ineens scheel gaan kijken. Eerst viel het haar vader op, toen oma en ineens zag ik het ook. Vooral met haar rechteroog loenst ze enorm. Niet de hele tijd, maar af en toe. Niet per se ‘als ze moe is’. Toen ze nog een baby was keek ze ook scheel, maar dat is normaal.

Het ziet er best pittig uit als haar rechteroog helemaal de hoek indraait en logischerwijs maak ik me ook wel zorgen. Het is gewoon raar dat zoiets ‘ineens’ kan komen. Túmor denk ik gelijk en klop dat dan gelijk weer keihard af.Wat kan ik me soms kwetsbaar voelen als moeder!

Gelukkig is daar Google om mij voor nu even gerust te stellen. Scheel zien komt namelijk voor bij 1 op de 25 kinderen lees ik. Er wordt ook vaak gekozen voor geen behandeling omdat de oogstand zich ook weer spontaan kan herstellen.
Daar ga ik ook vanuit op dit moment. Meestal gaat het goed! Dus ook in dit geval gaat het vast goed komen met mijn dochters ogen

Iedereen roept gelijk ‘lui oog’ als ik over Lila’s schele oog vertel en daar dacht ik zelf natuurlijk ook aan. Ik zag Lila al met zo’n lelijke pleister en een bril rondlopen. (Wat je er natuurlijk allemaal voor over hebt, als het nodig is.) Scheel zien kan inderdaad een indicatie zijn voor een ‘lui oog’ maar het is niet zo dat scheel per se lui is. Huh?

Wat is een ‘lui oog’ nu eigenlijk vroeg ik me af? Het luie oog, vertelde meneer Google mij, ontwikkelt zich in de kindertijd minder goed. Het gezichtsvermogen blijft achter zonder dat er een afwijking is. Het is dus niet te corrigeren met een brilsterkte. De hersenen onderdrukken het beeld dat binnenkomt. Raar!
Zo’n lui oog kan alleen in de kindertijd nog behandeld worden. Als je er bij bent voor het 5e levensjaar, kan er zelfs nog volledig herstel plaatsvinden.
We hebben er dus goed aan gedaan om gelijk het OKC te bellen, want beter ben je er vroeg bij.
Het beeld van een oog dat scheel kijkt wordt door de hersenen uitgeschakeld om dubbelzien te voorkomen. Dat oog wordt dus niet meer gebruikt waardoor het ‘lui’ wordt want het ontwikkelt zich niet meer.
Maar goed, dat schele oog is dus niet lui, wat ik altijd dacht, maar het kan lui worden doordat het scheel staat.

We hebben maandagochtend een afspraak bij de huisarts. Toch wel spannend!

Wordt vervolgd..

[really_simple_share]

Plaats een reactie

2 Reacties

  1. Wendy says:

    Ik hoor graag hoe het is afgelopen. Wij zijn er gisteren achter gekomen dan kans zoontje van twee ook een lui oog heeft. Artsen zeiden dat we mooi op tijd bij zijn en nog voor veel verbetering kan zorgen. We gaan morgen een bril voor hem uitzoeken. Ik heb zelf vroeger hetzelfde gehad. Nog steeds lui oog. Daar waren we te laat bij. Maar de sterkte is zodanig teruggelopen dat ik nu geen bril meer nodig ben. Ben erg benieuwd hoe mijn zoontje met de bril omgaat en of hij als hij groter is ook van de bril kan afstappen…

    Veel succes!