Murmels

moeder zijn is leuk!

Wij hebben het leukste kind, maar hoe houden we dat zo??

Wij waren laatst bij het consultatiebureau en ik had al een tijdje een prangende vraag voor de deskundige daar. Ik zag mijn kans schoon en stelde hem.
“U ziet veel kinderen, begon ik, dus ik denk dat u dit wel redelijk goed kunt inschatten, maar wij denken namelijk dat wij het leukste kind op aarde hebben.”
Heel serieus antwoordde ze “Ja, dat denken alle ouders.”
Hahaha, dat snap ik ook wel. Het was een grapje, maar zij zag de humor er niet zo van in.

Het is wel echt waar dat alle ouders hun kind het leukste vinden. (Op een paar gestoorden na.)
Hoe zorg je er nou voor dat dat leukste kind ook voor anderen leuk is en dat hij leuk blijft?
Dan komt het opvoeden om de hoek kijken en het betekent dat je je kind een paar dingen zal moeten leren. Gelukkig doen die kleintjes alles na, dus met het goede voorbeeld geven kom je al een heel eind.

Een kind dat leuk is voor anderen gééft ook om die anderen. Het is dan handig (lees: noodzakelijk) als zijn empathische vermogen goed ontwikkeld is. Leer je kind dus om aardig te zijn. Een afspraak niet nakomen is bijvoorbeeeld niet zo aardig. Pesten ook niet.

Kinderen hebben dit niet van nature in zich. Jij zult het goede voorbeeld moeten geven. Als je partner of je kind iets voor je doet, bedank ze dan en leer je kind ook om dankbaar te zijn. Het schijnt dat mensen die makkelijk hun dankbaarheid uiten ook meelevend, hulpvaardig, vrijgevig en vergevend zijn. Een simpel bedankt is daarbij genoeg. Je hoeft niet gelijk een reep chocolade te geven als Jantje iets heeft opgeruimd.

Wat ook goed is voor een kind om te leren is dat de wereld groter is dan zijn kleine wereldje van gezin, familie en vriendjes.
Zorg ervoor dat je kind ziet dat er andere mensen zijn, zorg ervoor dat de buschauffeur wordt opgemerkt. Zeg de buschauffeur dus gedag! Waarom? Omdat het aardig is!

Ik sprak onlangs een moeder van 6 kinderen en zij vertelde mij dat zij haar kinderen had bijgebracht dat er twee dingen belangrijk waren. Ten eerste; niet liegen en ten tweede; respect.
Toen zei ik, “en aardig zijn dan?” Dat hoorde volgens haar bij respect.

Dus door aardig te zijn toon je je medemens respect en ik denk dat de wereld er zo een stuk mooier uitziet. Hoera voor de aardige kinderen!

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.