Murmels

moeder zijn is leuk!

Koortsstuip, holy crap!

Tot voor kort wist ik niet van het bestaan van de koortsstuip af. Gelukkig ben ik daar niet ‘the hard way’ achter gekomen. Een vriendin van me wel. Haar dochter van een jaar kreeg een soort epileptische aanval toen ze koorts had. Ze was eerst heel rood en werd toen blauw. Ambulance erbij. Totale paniek.

Achteraf niet nodig, want hoe eng het ook lijkt, een koortsstuip is ongevaarlijk. Ik vraag me ondanks deze kennis af, hoe rustig ik blijf als mijn dochter ineens gaat schokken en haar ogen wegdraait of juist helemaal slap is en geen reactie meer geeft. Kinderen kunnen zelfs even ophouden met ademhalen. Ze zijn daarna vaak heel suf en zijn moeilijk wakker te krijgen. Behoorlijk intens zoiets.

Voor mijn rationele deel prent ik mezelf het volgende dus goed in: Nogmaals, het kan geen kwaad. Adem in, adem uit. Het duurt hooguit een kwartier, meestal korter. Het veroorzaakt geen hersenschade.

De ambulance laten komen is niet nodig, maar bel wel de huisarts. Die zal direct komen.
Het beste is om je kindje op de zij of op de buik te leggen met het hoofd omlaag om verslikken te voorkomen.

Het aparte is dat zo’n koortsstuip gebeurt op het moment dat de koorts begint op te zetten. Je hoeft dus nog helemaal niet te weten dat je kindje koorts heeft. Sterker nog, dit kan ook ‘s nachts gebeuren als jij er helemaal niet bij bent. Kinderen vallen na de aanval vaak in een diepe slaap. Je kind zal dus niet gaan huilen en zo gaat zo’n episode ongemerkt voorbij.

Het komt best vaak voor, één op de twintig à vijftig kinderen vanaf 6 maanden tot 5 jaar krijgt er ooit een of meer. De hersenen van die kleintjes zijn nog heel gevoelig voor koorts en raken erdoor van slag. Ze krijgen door de verhoogde temperatuur een soort kortsluiting in de electrische functie van hun hersenen.

Oké, we weten het nu, we snappen het nu, rustig blijven dus! Adem in, adem uit..

[really_simple_share]

Plaats een reactie

1 Reactie

  1. Alinde says:

    Jammer dat in dit (oude) artikel zo stellig staat dat een koortsstuip onschuldig is. Hier moeten we juist wel 112 bellen omdat onze kinderen a-typische koortsstuipen hebben. Ambulance en zuurstof juist wel nodig. Dat bestaat dus ook. Bij de meeste kinderen zijn ze gelukkig onschuldig, maar dus niet bij allemaal.