Murmels

moeder zijn is leuk!

Koud afdouchen: nooit meer ziek?

Kinderen zijn váák ziek. Al helemaal wanneer ze eenmaal naar de crèche, kinderdagverblijf of school gaan. Hierdoor zijn de ouders ook váák ziek.
Ik slik elke dag een multivitamine en ook mijn dochter krijgt elke dag een beertje Optimax.
Maar, ik geloof nu echt dè manier gevonden te hebben om deze winter zonder ziek, zwak en missselijk te zijn, door te komen. Sinds half augustus douche ik namelijk koud af. Echt koud. Niet lauw. En het koud wordt steeds kouder nu het bijna winter is.
Hoe is dat zo gekomen?

Op een zwoele zomeravond in augustus ging ik naar de verjaardag van mijn goede vriend Tim van der Vliet. Ik liep de tuin en en daar zat een aantal mensen te luisteren naar Wim Hof die gitaar aan het spelen was.
Tim had me al het een en ander over de Wim Hof methode verteld (Hij heeft zelf de cursus gedaan en er allemaal vlogs over gemaakt.) en al vaker gezegd dat ik het ook moest gaan proberen, maar ik was nog niet overtuigd.
Pas toen ik zelf even had gepraat met Iceman was mijn interesse echt gewekt en was ik om. Sindsdien doe ik elke avond de Wim Hof ademhaling en douche elke ochtend koud af. En nee, ik sla geen dag over.

Wat je niet zal verbazen is dat je van koud afdouchen echt wakker wordt. Dit komt doordat je een enorme stoot adrenaline door je lichaam gejaagd krijgt. En die voel je! Daarnaast krijg je een overload aan zenuwprikkels waardoor er heel veel signalen naar je hersenen worden gestuurd die op hun beurt ook weer een opwekkend effect hebben.
Ik vind dit persoonlijk heel fijn aan die plens koud water. Na een warme douche voel ik mij eerder loom en wil weer terug naar bed. Na het koude afdouchen heb ik echt het gevoel dat ik er weer tegenaan kan. Kom maar op! Ook mentaal geeft het me dit gevoel. Het geeft me een kick dat ik nu al 4 maanden koud afdouche. Ik zie het manlief nog niet doen.

Koud afdouchen heeft nog meer voordelen. Je spieren herstellen sneller na het sporten. Het is beter voor haar en huid dan warm water omdat het niet zo uitdroogt. Het verzacht een depressie door de aanmaak van noradrenaline. En het verbetert de bloedcirculatie. Er wordt meer bloed naar je organen gepompt en dat is goed voor je bloedvaten. Je hersenen krijgen hierdoor ook meer bloed en gaan beter werken en daardoor voel je je alerter.

De blootstelling aan kou en de ademhalingstechnieken van Wim Hof blijken effect te hebben op het functioneren van het immuunsysteem. Peter Prickers, hoogleraar experimentele intensive care aan de Radboud Universiteit, heeft hier onderzoek naar gedaan en is tot deze verrassende conclusie gekomen. Hiervoor dacht men dat we niet in staat waren om ons autonome zenuwstelsel te beïnvloeden.
Door de kou van het water op je huid, gaat je lichaam aan het werk om warm te blijven omdat je lichaamstemperatuur gelijk moet blijven. Hierdoor geef je een enorme prikkel aan je immuunsysteem. Het zou zo maar kunnen zijn dat je hierdoor minder gevoelig wordt voor virussen en bacterieën. Een hoop mensen zeggen niet meer ziek te zijn geweest sinds ze koud afdouchen. Ik ook niet! Maar ik hou een slag om de arm, want de winter is nog niet begonnen 😉

Er is nog veel meer onderzoek nodig om wetenschappelijk vast te kunnen stellen wat nou echt de effecten zijn van de blootselling aan kou.
Als je interesse hebt, kun je in januari meedoen aan de Cool Challenge.
Ik doe natuurlijk mee!

[really_simple_share]

Plaats een reactie

2 Reacties

 1. Mb says:

  Hoi,
  Ik heb er al wel eens eerder over gelezen, maar nooit echt gedaan/volgehouden.
  Hoe gaat het precies in zijn werk?
  Eerst ‘gewoon’ douchen met warm water en daarna nog even met koud afspoelen? En hoe lang is dat even dan voor t beste resultaat?

  • Susanne says:

   Bij de CoolChallenge zijn ze aan het onderzoeken wat het beste is. 30/60/90 seconden. Ikzelf douche dus eerst warm dan eerst een arm onder de koude douche, dan de andere, dan een been, dan het andere, mijn buik en dan draai ik me om en sta nog een tijdje in zijn geheel onder de koude douche.Al met al zal het tussen een en anderhalve minuut zijn. Check voor meer info http://www.coolchallenge.nl/
   Succes!