Murmels

moeder zijn is leuk!

Links- of rechtshandig? Maakt het echt wat uit?

Het houdt ons nogal bezig of onze dochter van twee links- of rechtshandig is. Ze doet namelijk alles met links.

Ik denk niet dat ze links is. De meeste mensen, 85-90%, zijn namelijk rechtshandig. Wij ook en aangezien erfelijkheid een rol speelt, is het aannemelijk dat ze gewoon rechts is.
Linkshandigen zijn in de minderheid en dus bijzonder en daardoor spreekt het fenomeen ook wel enigszins tot de verbeelding.

Ik vond het vroeger zielig voor dat ene jongetje in de klas dat links was. Hij veegde namelijk altijd zijn inkt uit in zijn schriftje. Daar ging ‘ie dan met ‘tussen de lijntjes schrijven’.
Oma en papa blijven ervan overtuigd dat Lila links is dus ik ben maar even het internet opgedoken voor wat meer informatie.

Kinderen ontwikkelen pas veel later hun rechts- of linkshandigheid. Pas vanaf het zesde levensjaar! Dit hangt samen met de verschillen in specialisatie van de verschillende hersenhelften, ofwel lateralisatie: ‘de fase in de neuro-motorische ontwikkeling waarbij de linker- of rechter- hersenhelft zijn dominante specialisatie krijgt.’

Er zijn een paar testjes die je rond het eerste jaar al kan doen volgens babyvandaag.nl om te kijken of je kind een voorkeur voor rechts of links heeft.
Een van de testen is je kind een koker geven en je kind vragen of hij erin wilt kijken. Doet hij dit met zijn linker- of rechteroog? Een andere test is je kind een muziekdoosje geven en kijken tegen welk oor hij dat houdt.
Lila gaf bij deze testen een duidelijke voorkeur voor rechts aan. Zie je wel, riep ik gelijk uit, de kans dat ze rechts is, is nog altijd veel groter.
Maar goed, vraag ik mij af, wat is de waarde van deze testen als de ‘lateraliteit’ blijkbaar nog helemaal niet bepaald is?

Twee bijzondere verhalen wat betreft links- en rechtshandigheid zijn die van de tennisser Rafael Nadal en snooker speler Ronnie o’Sullivan.

Rafael Nadal is eigenlijk rechts, hij schrijft met rechts, maar tennist linkshandig. Hij sloeg zijn voorhand dubbelhandig toen hij jong was omdat hij nog niet sterk genoeg was om de bal over het net te slaan. Zijn oom die zijn trainer was, zei dat hij dit moest veranderen want ‘Geen enkele professionele tennisser speelt met twee handen en daar ga jij dus ook niet mee beginnen. Dat moet anders.’
Rafael ‘koos’ toen voor links. Hij weet zelf niet waarom. Hij golft, dart en basketbalt met rechts, maar voetbalt met links. Links tennissen lag hem gewoon meer.

Ronnie o’Sullivan is degene die het tweehandig snookerspel heeft geïntroduceerd. Hij is rechtshandig, maar zijn linkerarm is zo goed ontwikkeld dat hij ook linkshandig op professioneel niveau kan spelen. Dit is een groot voordeel bij snooker omdat je dan minder vaak een hulpstuk nodig hebt om lastige ballen te kunnen raken. Toen hij voor de eerste keer links speelde in het wereldkampioenschap in 1996 werd hij beschuldigd van een gebrek aan respect door de speler Alain Robidoux. Ronnie antwoordde als volgt: Mijn links is beter dan zijn rechts. O’Sullivan is dus tweehandig aan de snookertafel. Dit heet ambidextrie.

Wij wachten dus vrolijk af wat Lila nog allemaal gaat doen met haar handjes. Met links dan wel met rechts en als ze niet kan kiezen kan het altijd nog met allebei!

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.