Murmels

moeder zijn is leuk!

“Luizen op school”, aargh! Wat moet je doen??

Mijn dochter heeft pas sinds een klein jaartje haar en o, wat zou ik het jammer vinden als een paar luizen het tijd zouden vinden om zich daar eens lekker thuis te gaan voelen.
Aangezien de kans alleen maar groter wordt dat ze haar op een dag zullen vinden, heb ik mezelf maar even bijgeschoold.

Wat een verrassing om te leren dat ik vanaf nu haar haar beter niet meer kan wassen om luizen te voorkomen. Ze vinden blijkbaar vooral schoon haar heel prettig om in rond te kruipen. Dit zou best een broodje aap verhaal kunnen zijn. Volgens mij moet het vooral donker en warm zijn en dan voelen die insecten zich snel thuis.

Tips ter preventie van luizen:

Als je eenmaal de medeling “luizen op school” (of waar dan ook) krijgt, zijn er nog wat dingen die je ter preventie kan doen.

  1. Je kan wat lavendelolie achter de oren te smeren of tea trea-olie in de shampoo te doen.
  2. Ik las ook een tip van een moeder die een paar druppels tea-trea-olie met wat water in een plantenspray deed en de haren van haar kinderen daarmee insprayde elke ochtend.
  3. Als je de haren van je kind dan toch wil wassen, gebruik dan heel veel conditioner. Dat schijnen ze niet zo fijn te vinden.

Het was heel prettig geweest als hiermee de kous af was geweest, maar ik denk niet dat deze preventie 100% werkt, dus ik ben op zoek gegaan naar wat te doen als het zo ver is.

Een minder leuke verrassing was dat mits je het haar van je kleintje niet wil millimeteren, je er niet aan ontkomt om eindeloos te kammen. Even serieus, als je een jongen hebt onder de twee zou ik afknippen zeker overwegen. Dat kammen is niet voor de poes!

5 niet-chemische goedjes om de luizen makkelijker uit het haar te krijgen:

  1. Luizen kunnen niet tegen azijn. Gewoon natuurazijn, géén schoonmaakazijn. Je moet de haartjes wassen met de azijn en dit vervolgens in laten werken. Het liefst de hele nacht. Ze gaan dan dood of raken op zijn minst heel versuft waardoor het makkelijk wordt om ze uit te kammen.
    Aangezien de stank ondraaglijk zal zijn en azijn enorm prikt in je ogen vind ik dit voor een peuter geen ideale optie.
  2.  Kokosolie kan je ook gebruiken. Het is minder effectief, maar ruikt wel een stuk beter. Je moet dus veel vaker kammen.
  3.  Citroensap ruikt ook behoorlijk pittig en het droogt je haar uit, maar je kan dit na een paar minuten alweer uitspoelen. Groot nadeel ook hier is dat je dit niet in je ogen wilt krijgen en nog veel minder in die van kind.
  4. Zo lang Lilá haar nog redelijk kort is, vind ik mayonaise (“mooie naise”volgens haar) nog een optie die het overwegen waard is. Luizen houden niet van vet. Je moet de mayonaise wel enkele uren laten zitten, wat praktisch gezien niet altijd haalbaar zal zijn. En dan weer kammen, kammen, kammen.
  5.  Conditioner werkt een beetje zoals mayonaise. Veel conditioner aanbrengen, tijdje laten zitten, uitspoelen kammen. Elke paar dagen herhalen.

Of je gebruikt gewoon luizenshampoo. Chemisch, maar effectief.

De laatste verrassing en verreweg de minst leuke was dat alle contactpersonen behandeld moeten worden. Denk er maar over na wat dat betekent..

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.