Murmels

moeder zijn is leuk!

Waarom hebben wij in Nederland van die rare kinderliedjes?

Nu wij middenin de kinderliedjes zitten kan ik niet anders dan me af een toe eens flink achter de oren krabben als ik de teksten vrolijk uit mijn mond hoor komen. Want we hebben wat opmerkelijke kinderliedjes in Nederland.
Kinderliedjes hebben als belangrijk doel kinderen vrolijk maken. Maar waarom dan van die zware teksten zou je denken? Van een aantal word ik echt niet blij.

Wat te denken van de volgende woorden:

‘Toen kwam opeens een jager, jagerman
en die heeft er één geschoten.
En dat heeft toen naar men
denken, denken kan,
de ander zeer verdroten.’

En deze dan:

‘Er zat een klein zigeunermeisje huilend op een steen
huilend, huilend, helemaal alleen.’

En van dat visje in de kom dat niet kan praten, word ik ook niet vrolijk. Laat staan van het onbeschaamde ‘Moriaantje zo zwart als roet’!

Eigenlijk zijn deze Oudhollandse kinderliedjes, volksliedjes die vroeger door iedereen gezongen werden. Zowel door jong als oud. (Dat verklaart al een hoop.) Sommigen zijn al honderden jaren oud en zijn van generatie op generatie doorgegeven.
De woorden van de volksliedjes verbasterden in de loop der tijd en uiteindelijk wist men niet meer waar de liedjes over gingen en werden het kinderliedjes.
Klikspaan, Boterspaan is ook zo’n liedje dat ik behoorlijk dreigend vind, met hondjes en poesjes die zich tegen je keren, maar de oorsprong ervan is nog veel gruwelijker. Vroeger moesten leprozen een verklikker dragen zodat mensen die bang waren besmet te raken ze uit de weg konden gaan als ze ze aan hoorden komen lopen. Daarnaast was het de leprozen verboden om door smalle steegjes te lopen uit angst voor besmetting.

Toen ik op zoek was naar de geschiedenis van onze Oudhollandse kinderliedjes kwam ik de volgende mooie beschrijving tegen: “Het is op dorps- en familiefeesten zingender- en spelenderwijs op elkaar doorgegeven. Ze zijn lang geleden bedacht, door mensen die vaak niet het notenschrift konden. Ze waren alleen wel echte muzikanten die wisten hoe ze de mensen konden amuseren. Zij bedachten dus liedjes om op feesten te spelen en waarop de mensen lekker gek konden doen en ze zich nergens druk over hoefden te maken. Het zijn dus vaak liedjes die over niet diepgaande dingen gaan en vaak humor in zich hebben.”

De volksliedjes die nu onze kinderliedjes zijn, zijn dus uit het leven gegrepen en tja, het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Dat zullen onze kinderen mettertijd ook leren, met of zonder deze opmerkelijke kinderliedjes. Helaas. Laten we dus vrolijk blijven zingen en lekker gek doen en ons nergens druk over maken!

[really_simple_share]

Plaats een reactie

1 Reactie

  1. Bert says:

    Op mijn site wordt de tekst van veel liedjes verklaard. Leuk voor alle vaders en moeders.