Murmels

moeder zijn is leuk!

6 overwinningen van je baby in het éérste jaar!

Natuurlijk er zullen er nog velen volgen, maar de mijlpalen die je kindje in zijn eerste jaar bereikt, herinner je je later toch het beste. Waarschijnlijk omdat je je dan nog zo bewust bent van die grote stappen die hij neemt.
Behalve als je kind echt mega achterloopt bij de rest, heeft het weinig zin om te vergelijken met andere kinderen. Iedereen doet het op zijn eigen tempo en ik zeg altijd, “ze hebben de rest van hun leven nog om te rollen, praten en lopen”.
Dat neemt niet weg dat het heel leuk is om de ontwikkelingen van je baby te volgen en de successen die ze boeken, voelen echt als een overwinning!

Welke kun je verwachten?

 1. Omrollen
  Als ze ongeveer 6 maanden oud zijn, kunnen de meeste baby’s omrollen. Van rug naar buik bedoel ik dan.
  Mijn dochter was super nieuwsgierig en oefende dit in de box. Nog voor ze 5 maanden oud was had ze het onder de knie. Ze wilde alles kunnen zien en de speeltjes pakken die ik voor haar had neergelegd. Heel handig want ze was daar druk mee bezig en ik had dan even rust. Ik mocht niet te ver uit de buurt gaan, maar ik kon bijvoorbeeld wel even een e-mail beantwoorden.
  Als je je baby op zijn buikje legt en wat kleurrijk speelgoed net buiten zijn bereik, krijgt je baby meer controle over zijn hoofd en stimuleer je het omrollen.
  Er zijn trouwens baby’s die nooit omrollen, maar direct gaan zitten. Dat is ook prima natuurlijk.
  Mocht je baby toch besluiten dat hij om wil rollen, let dan goed op als hij op de commode ligt, want dat is dan ineens gevarenzone nummer 1 geworden.
 2. Dingen pakken 
  Baby’s beginnen al snel met het grijpen naar dingen. De meeste dingen verdwijnen vervolgens in hun mond om verder onderzocht te worden. Als ze een jaar oud zijn kunnen ze al iets pakken tussen hun duim en wijsvinger! 
  Geef je baby klein speelgoed of houdt het voor zijn neus om hem uit te dagen.
 3. Zitten 
  Normaal gesproken kun je dit verwachten als je baby tussen de 7 en 8 maanden oud is. Ik kan het me nog zo goed herinneren dat Lila voor het eerst zelfstandig was gaan zitten.  Ik had haar op de grond neergezet en stopte wat spulletjes in de commode. Een paar seconden (!) later draaide ik me om en ze zat! (Zie de foto bij dit stukje van het bewuste moment!)
  Ze was pas 6 maanden toen en het maakte mijn en haar leven zo veel makkelijker. We hadden allebei onze handen weer vrij.Mijn dochter deed het voor het eerst gewoon op een houten vloer, maar als je wil dat je baby een beetje gaat oefenen met zitten, kun je eigenlijk beter iets zachts onder hem neerleggen. Als hij dan omrolt, komt het niet zo hard aan.
 4. Kruipen 
  Tussen de 6 en 10 maanden gaan de meeste baby’s kruipen. Tijgeren heb ik mijn dochter nooit zien doen, maar het merendeel begint hiermee. Lila drukte zichzelf heel fanatiek op in haar bedje en leerde zo op haar knietjes te zitten en twee weken nadat ze voor het eerst op haar billen was gaan zitten, kon ze ook kruipen. We hadden die week bezoek gehad van een meisje dat twee maanden ouder was dan Lila en zij kon al heel goed kruipen. Lila was daar zwaar van onder de indruk dus ik denk dat dit haar heeft aangemoedigd om door te zetten. 
  Mijn advies is dus, zet iets oudere kinderen bij je baby die hem uitdagen om hem te gaan kruipen.
 5. Praten 
  De eerste woordjes waren er hier een stuk sneller dan de eerste stapjes. Rond de 10 maanden begon Lila met “Poes”roepen. (We hebben er drie.) Daarna volgde al snel “Mmm-má” (dat was ik dan). Ook papa hoefde niet lang meer te wachten en toen was het “Mamapapapoes”.
  De eigenlijke spraakontwikkeling begint al veel eerder. Baby’s kunnen natuurlijk direct al communiceren door te gaan huilen, maar ze beginnen ook al snel met allerlei geluidjes maken en bellen blazen.Als je je baby wilt stimuleren praat dan zelf ook zoveel mogelijk tegen hem en lees voor!
 6. Lopen 
  Ik vond het leren lopen echt een enorm indrukwekkend proces. Eerst staan en vasthouden, dan staan, staan, vallen en weer opstaan. De eerste pasjes zetten, spánnend, en dan lopen. Wow, de wereld ziet er dan ineens heel anders uit voor zo’n kleintje en de mogelijkheden zijn onbegrensd geworden. Ook ik vond het wennen om mijn dochter ineens alleen nog maar in verticale houding te zien. Dan zijn ze ineens geen baby meer. 
  Als je er een spelletje van maakt, kun je je baby enorm stimuleren om te gaan lopen. Ga een paar meter verderop staan en roep hem. Ik hield mijn armen open en zei“kom eens in mijn huisje!”

 

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.