Murmels

moeder zijn is leuk!

Pseudokroep kun je niet eten

Ik heb vroeger veel opgepast en gelukkig heb ik maar één keer iets echt engs meegemaakt. Het jongetje waar ik op paste, kreeg een pseudokroep aanval.

Hij was al aan het hoesten toen zijn vader wegging, maar hij was wel gaan slapen. Op een gegeven moment hoorde ik hem vanuit zijn kamertje weer hoesten. Hij maakte daar ook een raar geluid bij. Het leek wel een zeehondje die ik hoorde.

Ik heb hem toen uit zijn bedje gehaald en ik maakte me echt zorgen. Hij had duidelijk moeite met ademhalen. Bij het inademen maakte hij zelfs een gierend geluid. Doodeng. Ik heb toen allereerst de huisartsenpost gebeld. Daar vertelden ze me iets waardoor ik er echt niet geruster op werd. Pas als ik het idee had dat hij zou stikken en blauw werd of niet meer bij bewustzijn was, moest ik 112 bellen volgens hen. Blauw? Stikken? Snel maar zijn papa gebeld en die kwam direct naar huis. Zij zijn toen naar het ziekenhuis gegaan en Noah bleek een pseudokroep aanval te hebben.

De naam Pseudokroep geeft mij persoonlijk de bibbers en we kunnen dus maar beter weten waar we hiermee te maken hebben! Het is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen. De binnenkant van het strottenhoofd bij de stembanden raakt opgezwollen, wat de stembanden afknelt en waardoor het geluid dus zo raar wordt.

Een aanval gaat binnen een paar uur gelukkig vanzelf over. Het belangrijkste wat je als ouder kan doen is zelf rustig blijven en je kindje rustig maken. Als een kind huilt, wordt het alleen maar nog benauwder wat de paniek nog groter maakt. Helaas blijkt trouwens het onder een warme douche zetten een broodje-aap-verhaal. Dit zorgt er niet of nauwelijks voor dat de zwelling minder wordt.

Ook de huisarts kan niet veel doen. Als het uit de hand loopt, kan hij een ontstekingsremmende inhalatiespray voorschrijven en als het echt mis gaat wordt je kind opgenomen in het ziekenhuis. Dit is gelukkig zeer zeldzaam.

Wederom is het devies dus kalm blijven. Blijf bij je kind tot hij weer in slaap is gevallen en probeer dan zelf ook nog wat uurtjes te pakken. Zo’n aanval kan een paar dagen achter elkaar optreden dus beter ben je uitgerust.

Hoe komt het verder aan die enge naam? Blijkbaar lijken de symptomen op die van difterie, wat de echte kroep is.

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.