Murmels

moeder zijn is leuk!

Hoe poets je die eerste tandjes bij je baby?

Met 5 maanden waren bij mijn dochter de eerste tandjes te zien. In dezelfde tijd begon ik met het geven van vast voedsel. Ik voelde me weer eens een enorme nitwit. Moesten die (nu nog) stompjes al direct gepoetst worden? Het wereldwijde web was mij weer eens van dienst met een antwoord: Ja, dat moet! Dagelijks. Natuurlijk, duhuh, máár wat mij verbaasde is dat na de laatste borstvoeding de tandjes níet gepoetst hoeven te worden! Dus ook niet als je ‘s nachts nog voedt. Moedermelk alleen veroorzaakt geen tandbederf. Dit komt allereerst door de wijze waarop baby’s aan de borst drinken waardoor de melk achterin de keel belandt en niet bij de tanden komt. Moedermelk bevat verder allemaal stofjes die de baby beschermen tegen infecties. Dus als een baby alleen nog maar borstvoeding krijgt, hoeven de tanden nog niet gepoetst te worden. Zodra je daar dingen naast gaat geven dus wel.

Ranzig verhaal; in de mond van een mens zitten meer bacterieën dan in de bek van een hond. Deze bacterieën veroorzaken cariës en kunnen overgedragen worden. Het is daarom niet zo’n goed idee de speen van je baby in je eigen mond te stoppen en vervolgens weer aan de baby te geven.

Ik ging dus poetsen en had daarbij de keus tussen een normaal tandenborsteltje en een vingertop-tandenborstel. Het werd de tweede.

Het vingertop-tandenborsteltje (eens, het klinkt niet zo smakelijk) vond mijn dochter fantastisch. Ham, lekker kauwen. Let op voor je vinger, die babykaakjes zijn al behoorlijk sterk!

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.