Murmels

moeder zijn is leuk!

Tips om je kleine zich even alleen te laten vermaken

Natuurlijk wil je als je met je dreumes of peuter samen bent, hem jouw onverdeelde aandacht geven. De hele tijd. Maar dat is niet realistisch, daar ben je waarschijnlijk ondertussen wel achter.Want soms moeten die piepers geschild en soms moet er een belangrijke e-mail geschreven worden. Bovendien lijkt het mij ook wel goed om al op jonge leeftijd te leren dat het niet altijd om ‘jou’ draait en je leert om je soms even in je eentje te vermaken.

Ik blijf het liefst wel zo dicht mogelijk in de buurt als ik mijn dochter alleen laat spelen. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om de puinhoop die ze achterlaat een beetje te beperken. Ik vind het echt geen probleem om even te stofzuigen als ze klaar is, maar dat hoeft niet direct het hele huis te zijn.

Speelgoed dat zich redelijk goed leent om even alleen mee te spelen is bijvoorbeeld kinetisch zand. Geef niet direct een kilo zand, maar een beetje. Doe het in een bak waar je kind makkelijk in kan werken. Je kan beginnen met een schepje en een vormpje en daarna nog een vormpje of uitsteekvormpjes om de interesse zo lang mogelijk vast te houden. Dit kun je ook doen met klei, Play doh is mijn favoriet. Laat je kind eerst ijsjes maken en daarna mooie slierten met de pretfabriek.

Duplo heeft het voordeel dat hoewel het een puinhoop wordt, je huis in ieder geval niet vies wordt. Je kunt je kind zelf laten bepalen wat het gaat maken met de blokken, maar je kan bijvoorbeeld ook een opdracht geven. Maak maar een hele hoge toren voor mama! Ik heb er wat diertjes bij gekocht wat de fantasie van mijn dochter enorm prikkelt. En de losse bloemetjes zijn ook zwaar favoriet.

Andere speelgoedbouwstenen die heel leuk zijn, zijn die van Nopper. Dat zijn die kunststof blokjes met al die pinnetjes, die je in elkaar kan steken, weet je nog? Heel makkelijk, geen rotzooi en de motoriek en creativiteit wordt gelijk geoefend. Wij hebben een klein koffertje met deze blokjes dat makkelijk is om mee onderweg te nemen. Groot pluspunt van Nopper is dat het geen HERRIE maakt als je het opruimt, i.t.t. Duplo.

Met tekenen, ofwel hoe ze het op de crèche zeggen, “kleuren”, kunnen kleine kinderen zich ook al goed zelfstandig vermaken. Een nieuw kleurboek of gewoon een gratis uitgeprinte kleurplaat van internet doet wonderen. Aangezien alle kinderen het liefst met stiften kleuren, raad ik de speciale peuter-proof stiften aan. Als je hier geen zin in hebt is dat niet erg want kleurpotloden zijn ook hartstikke leuk. Op dit moment is mijn dochter in de ban van een schoolbord in de vorm van een laptop (de iWood) en witte krijtjes. Ik heb haar een sponsje gegeven en ze kan met tekenen en weer uitvegen zo een hele tijd zoet zijn.

Wat ook een hele goede variatie is, is een grote kartonnen doos. Zet je kind daar in met een paar stiften en hij verveelt zich voorlopig niet. Mijn dochter vindt het prachtig.

Echt uren ongestoord werken zit er niet in met een dreumes of een peuter inde buurt. Ik maak me wat dat betreft geen illusies, maar het is toch fijn om af en toe iets simpels gedaan te krijgen zoals de was opvouwen. Mijn dochter roept al vrij snel “zien!” of “kijken!” en als haar concentratie verslapt gaat dat over naar “samen!” en dan op een wanhopige toon “helpen!”. Ook geen probleem, dan gaan we weer lekker samen kleien.

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.