Murmels

moeder zijn is leuk!

Tips & Trucs om het tanden poetsen makkelijker te maken

Dit is ondertussen de derde keer dat ik over tandjes poetsen schrijf. Ik heb begrepen dat dit voor menig ouder vaak een probleem is. Zo ook voor ons.
Er zijn dagen dat het gewoon niet lukt.

Nu heb ik wat tips en trucs bij ekaar verzameld waarvan sommige in ieder geval echt blijken te werken. Je vindt ze hieronder:

1. Het kan zijn dat je kindje de smaak van de tandpasta vies vindt. Sinds wij zijn overgestapt van Elmex naar Prodent gaat het tanden poetsen stukken beter.

2. Voor de oudere kindjes is het leuk om met behulp van Redcote tabletjes te zien waar de plak zit en zo te zien wat weggepoetst moet worden. Als je kindje zo’n tabletje neemt, kleurt de plak rood en het kan echt een feestje zijn om die tandjes weer vlekkeloos schoon te krijgen.

3.Wat ook een leuk spelletje is, is om met behulp van de tandenborstel op zoek te gaan naar bijvoorbeeld de muisjes of de roze olifanten in de mond van je kind. Je kan er leuke verhalen bij verzinnen over wat die muisjes daar allemaal aan het doen zijn. Mijn dochter wijst nu naar de tandenborstel en zegt “muisjes”. Deze tip heeft hier zeer goed gewerkt.

4. Simpelweg tot tien tellen, wat langzamer dan je kindje zou willen, iets sneller dan je eigenlijk zelf zou willen, kan ook een trucje zijn om het tanden poetsen makkelijker te maken. Er zit zo een duidelijk begin en eind aan. Je kunt natuurlijk ook steeds iets langzamer gaan tellen wanneer je zoon of dochter eenmaal aan het concept gewend is en het accepteert.

5. Een electrische tandenborstel kan het tandenpoetsen voor je kind de leukste bezigheid van de dag maken. Vooral als je zelf al electrisch poetst en ze eraan gewend zijn om jou zo je tanden te zien poetsen, zullen ze jou willen kopiëren. (Zoals ze alles na willen doen.) Een electrische tandenborstel poetst ook nog eens veel beter dan een normale tandenborstel dus een win-win situatie.
Ook deze tip heeft ons geen windeieren gelegd. Mijn dochter wil niet meer anders!

6. Je kind eerst zelf laten poetsen kan ook nog wel eens helpen. Of jij eerst en het dan zelf laten doen.

7. Een tip die ik zelf nog niet heb geprobeerd is om de tanden van je kind te poetsen als het in bed ligt. Met een ledikantje lijkt mij dat niet zo handig, maar wie weet is dit iets voor later. En dan geldt natuurlijk, geen tandenpoetsen, ook niet voorlezen.

8. Een ander trucje is om elke keer hetzelfde liedje te zingen tijdens het tandenpoetsen zodat je kind weet hoe lang het nog duurt.

9. Wat op dit moment goed werkt bij ons om het tandenpoetsen in fases te doen. Het liefst in twee, eerst beneden dan boven, maar soms zijn het er meer. Toegegeven, je geduld wordt hier wel op de proef gesteld. Maar goed, wat werkt, dat werkt. Je vermijdt hiermee het gevecht van een tandenborstel die eruit wordt gewerkt en jij die hem erin probeert te houden.

10. Er zijn ouders die hun kind een Youtube filmpje laten kijken terwijl ze hun tanden poetsen. Misschien pedagogisch gezien niet de beste keus, maar bedenk dat alles tijdelijk is. Je zoon of dochter zal op haar 18e Nijntje niet meer nodig hebben om zijn of haar tanden te poetsen.

11. Voor de iets oudere kinderen is de Imagicare Tempo-dent ook een leuk idee. Dit is een timer van twee minuten waardoor je kind weet hoe lang hij moet poetsen. Als je de timer aanzet, gaat er gedurende twee minuten een knipperlichtje branden. Na afloop klinkt er een alarm.

12. Als er verder niks werkt, kun je er ook voor kiezen om je kind helemaal zelf zijn tanden te laten poetsen. Je moet hem dan wel assisteren en aanmoedigen natuurlijk. Uiteindelijk zal hij het toch zelf moeten doen en vroeg geleerd is oud gedaan!

Succes ermee!

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.