Murmels

moeder zijn is leuk!

Vieze uitpakfilmpjes op YouTube

Lila vindt het heel leuk om filmpjes te kijken op een telefoon. Dora, Peppa en nijntje zijn haar favorieten. Heel onschuldig leek me zo.

Ze kan die telefoon goed bedienen en ze weet precies waar haar spelletjes zitten en wat ze moet doen om filmpjes te kijken. Wij moeten alleen af en toe een zoekterm invullen bij YouTube want dat is nog net een brug te ver.

Vooral in het weekend geef ik haar ‘s ochtends mijn telefoon zodat ze naast ons in bed een uurtje filmpjes kan kijken en wij nog even kunnen slapen.

Op zich vind ik dat geen probleem, alléén, wat er sinds kort gebeurt en waar wij echt issues mee hebben is dat we haar erop betrappen geen normale video’s te kijken, maar zogenaamde uitpakvideo’s ofwel unboxing video’s. En deze uitpakvideo’s hebben er voor gezorgd dat het gedaan is met mijn extra uurtje rust op zondagochtend. We moeten namelijk de hele tijd ingrijpen. Je zet een filmpje aan van Peppa pig van een uur en 5 minuten later zit mevrouw alweer naar het uitpakken te kijken. Het erge is, als ze er eenmaal in zit komt ze er zelf ook niet meer uit. Het is een soort fuik. Klik één zo’n filmpje aan en je komt er nooit meer uit.

yt

Alles, je kan het zo gek niet bedenken, wordt in die video’s uitgepakt. Er zit rare muziek bij, je hoort geknisper en je ziet vreemde handen die dus aan het uitpakken zijn. Het geheel wordt ook nog eens opgeleukt door een zoete stem die lekker vertelt wat ze wel allemaal niet doet met die handjes van haar en wat ze ziet.
Wat er wordt uitgepakt, vaak iets van PlayDoh of Kinder surprise eieren, heeft altijd een populair thema, zoals bijvoorbeeld Dora en Peppa Pig. Dit doen ze heel slim want hierdoor komen ze in de lijst met zoekresulaten terecht als jij bijvoorbeeld Peppa intypt. Vervolgens zit je in hun afspeellijst en kom je er nooit meer uit. Tenminste niet als je amper 3 jaar oud bent.

kinderyt

Je kan je afvragen wat er op tegen is om dit soort filmpjes te kijken, maar ik heb besloten om hier maar op mijn gevoel te varen. En mijn gevoel zegt echt ‘bah’. Het is nog net geen porno. Het doet me heel erg denken aan Tellsell televisie waarvan ik niet eens weet of het nog bestaat. Net zo geestdodend. Ze leert er niks van, het is niet grappig, het draait alleen maar om produkten waar ze vreselijk hebberig van wordt.

Ondertussen schijnt één vrouw belachelijk rijk te zijn geworden met het uitpakken van cadeautjes en daar YouTube video’s van te maken. Karma-punten heeft ze er in ieder geval níet mee gescoord.

Lila noemt deze filmpjes zelf ondertussen ‘stoute filmpjes’, wat op zich wel weer hilarisch is. Ze gaat onder de tafel zitten, duikt onder de dekens of doet de kamerdeur dicht als ze stiekem deze stoute filmpjes wil kijken. Beetje doorzichtig haha, dus geen schijn van kans.

Waarom maken mensen dit soort video’s en hoezo is er een markt voor? Of overdrijf ik en moet ik mijn dochter deze meuk gewoon laten kijken?
Van mij mag er vandaag nog een ban op deze video’s!

[really_simple_share]

Plaats een reactie

11 Reacties

 1. lientje says:

  Mijn dochter van 2 vind het prachtig!! ze praat inmiddels al heel wat woordjes engels; kleuren, tellen, icecream, en-zo-nog-een-hele-hoop. ook zingt ze engelse liedjes mee dus ze leert er wel degelijk iets van!
  Ook weet ze van sommige filmpjes wat er komen gaat en dat weet ze dan in d’r eigen woorden heel goed uit te leggen.

  Ach en zo lang het kind het leuk vind maakt het me echt niet uit dat ze naar dit soort filmpjes kijkt. Ze vind hierdoor paaseieren schilderen, eieren eten, pellen en stoepkrijten alleen maar nog veeeel leuker. Ze houdt gewoon van eieren hihi

 2. Marijke says:

  Ik vind de filmpjes zelf ook niet leuk.
  Maar zoonlief van bijna 3 kan er echt van genieten. Heerlijk onschuldig zich laten verrassen door een figuurtje uit een ei, of uit play doh inderdaad. Ach liever zo dan dat ik ze elke keer zelf een ei moet geven voor het verrassingseffect. Zeker omdat de bijbehorende chocola dan ook door henzelf wordt opgegeten.

 3. Linda says:

  Hier kijkt ze er ook soms naar en heb er helemaal geen problemen mee. Sterker nog, ze heeft er al twee zelf gemaakt met eitjes die ze heeft gekregen. Hier in huis wordt ze er iig totaal niet hebberig van. Het is juist een substituut, in plaats van dat ze het zelf uitpakken zijn het de handen van een ander maar het verrassingseffect is hetzelfde. Allinmam heeft een Nederlands kanaal met dit soort filmpjes en geschreven over waarom ze dit maakt en het ‘goed’ is voor kinderen.

  • Melissa says:

   Wat een leuke “andere” kijk op deze suffe (ja vind ik ook hoor) filmpjes! Ook ik had er, net als Linda, totaal geen moeite mee dat mijn kinderen hier naar keken. Sterker nog; hoe veel onschuldiger kan het zijn? Ze worden er hier helemaal niet hebberig van, hebben nooit stampvoetend in het gangpad gestaan bij de Surprise eieren omdat ze wilden dat ik die zou kopen. Vorig jaar zijn wij als “experiment” ook deze filmpjes gaan maken en er zijn nu 450 abonnees heel erg blij dat hun kinderen geregeld “vast” zitten in een afspeellijst omdat ze zo niet bij echte rare of gewelddadige video’s terecht komen. Inmiddels pakken mijn kinderen ook zo nu en dan iets van speelgoed uit voor een filmpje. Vinden ze hilarisch om weer terug te kijken! Ik zou me er niet teveel zorgen over maken. Bij mijn kids was het echt een fase, die filmpjes kijken. Inmiddels weten ze dat het de handen van een ander zijn die het uitpakken; jongere kinderen kunnen dat onderscheid niet maken, denken echt dat zij zelf de eieren uitpakken. Een soort tunnelvisie zeg maar! Hartstikke spannend dan toch voor ze? 🙂 Ik ga eens kijken Linda, naar jouw filmpjes van je dochter die haar eigen eieren uitpakt. Groetjes!

  • Susanne says:

   Ik moet zeggen dat ik jouw/jullie kijk ook leuk vind en zeker anders dan mijn kijk erop. Ik heb alleen liever dat mijn dochter “vast” zit aan iets waar ze iets meer aan heeft. Ze is net drie geworden en kan in het Engels tellen, ze kan alle dieren van de boerderij in het Engels benoemen en nog heel veel andere woorden. Ze begrijpt dat er meerdere talen op de wereld zijn en dat mensen overal andere gewoontes hebben. Ik vind dat zo cool. Wat hebben die uitpakvideo’s haar te brengen, denk ik dan…

  • Susanne says:

   Als Lila zelf zo’n filmpje zou willen maken, zou ik dat ook toejuichen. Waarom dan wel? Omdat ze daar iets van leert en creatief bezig is. Met drie jaar is ze hier alleen nog een beetje te jong voor 😉
   Wij blijven vooralsnog bij ons oordeel. Lila mag dit soort filmpjes niet kijken. Deze filmpjes geven ons een vies gevoel. Ik snap dat het persoonlijk is, maar wij vinden het jammer dat er nog een vervuiler van YouTube is bijgekomen met Allinmam :-(.

  • Melissa says:

   Wat aardig dat je mij een “vervuiler” van Youtube noemt. En dat alleen omdat ik er anders tegenaan kijk en ik ouders en kinderen blij maak met deze filmpjes? Wat jouw dochter op 3-jarige leeftijd doet konden mijn kinderen ook (met vele andere kinderen trouwens) en ik zie eigenlijk niet zo goed wat dat te maken heeft met een half uurtje per dag naar een video kijken waar verrassingseieren worden uitgepakt. Alsof ze die dingen leren in de tijd dat ze anders naar zo’n filmpje kijken; ze leren dat er toch naast? Niet in plaats van? Maar goed, iedereen mag zijn eigen mening hebben natuurlijk maar een “vervuiler”, dat associeer ik met mensen die “echte” rottigheid online zetten.

  • Susanne says:

   Dan lees je mij verkeerd. Het probleem dat ik er mee heb is dat als mijn dochter eenmaal bij één zo’n filmpje terecht is gekomen, ze in een “fuik” zit waar ze niet meer uitkomt. Daarom noem ik het vervuilen. Het is onmogelijk om nog naar een “leuk” filmpje door te klikken. Dat is het grote probleem dat ik ermee heb. Niet omdat jij er anders tegenaan kijkt. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die het geen probleem vinden dat hun kinderen naar unboxing-video’s kijken. Ik vind het jammer dat mijn dochter er nu ook vaak naar kijkt door dat “fuik” probleem. Het zou fijn zijn als YouTube daar een oplossing voor had. Ieder zijn ding, maar wij hebben echt problemen met die filmpjes. Ik krijg er een vreselijk gevoel van. Die handen, de muziek, dat geknisper. Ach ja, verschil moet er wezen!

  • Linda says:

   Mijn dochter is ook drie, en ze vind het geweldig om die filmpjes te maken. We doen het niet wekelijks hoor, maar als ze een ei krijgt (nu twee keer voorgekomen) weet ze hoe de camera werkt (ze heeft haar eigen fototoestel camera) en help ik met het goed neer zetten en pakt ze de eitjes uit. Persoonlijk vind ik dat kinderen ook gewoon kind moeten zijn. Ja, natuurlijk probeer ik ze te stimuleren in de ontwikkeling maar ik kijk naar wat ze leuk vinden. Zo vind ze het geweldig om stickers te plakken en haal ik dan mozaiekwerkboeken. Maar als ze op tv entertainment wil kijken is dat ook goed (met mate natuurlijk). Kinderen zijn maar een keer jong, engels leren kunnen ze hun hele leven nog en over grenzen kijken en andere culturen ontmoeten doet ze doordat we ze meenemen naar allerlei uitstapjes en vakantie.

  • Susanne says:

   Het is gewoon iets heel persoonlijks blijkt maar weer. Iedere ouder doet voor zijn kind wat hij het beste vindt. Het hele fenomeen van uitpak-video’s viel mij op en wij hebben er dus geen goed gevoel bij. Dat betekent niet dat mijn kind geen kind mag zijn. Het betekent dat wij doen wat ons het beste lijkt. Zij vindt wel meer dingen “leuk” die wij niet leuk vinden. Nogmaals, zelf filmpjes maken met je kind vind ik alweer een heel ander verhaal. Lekker creatief bezig zou ik zeggen.