Murmels

moeder zijn is leuk!

Waarom het normaal is dat je baby niet alles lekker vindt

Als je moeders hoort klagen over hun kinderen, gaat dat in 99% van de gevallen over eten of slapen. Of ze slapen niet, of ze eten niet. Of te weinig.

Soms vergeten we een beetje dat die kleintjes nog maar klein zijn en dat het bij hun allemaaal anders werkt dan bij ons. Ik vind het vaak heel verhelderend als ik dan eenmaal weet hoe dat dan werkt bij mijn dochter. Het doet mij vaak beseffen dat zij er ook niks aan kan doen en dat ze het niet doet om mij dwars te zitten.

Zo heb ik onlangs geleerd dat kinderen véél meer smaakpapillen hebben dan volwassenen. Alle smaken komen dus veel harder binnen dan bij ons. Ook een bittere smaak wordt door die kleintjes veel intenser ervaren en zij hebben daar instinctief een afkeer van omdat giftige stoffen vaak bitter smaken. Handig geregeld van de natuur, niet zo praktisch voor ons. Die natuurlijke afkeer geldt dus voor spruitjes, spinazie, andijvie, kortom al die groentes waarvan we het onze kinderen kwalijk nemen dat ze die niet lusten! Als volwassene ben je er ondertussen aan gewend dat dingen die bitter smaken niet alleen niet giftig hoeven te zijn, maar ook heel lekker kunnen zijn. Leg dat maar eens uit aan iemand die pas een paar maanden op deze planeet rondstiefelt!

Aanvankelijk lijkt het trouwens wel vaak goed te gaan met groente eten en dan komt er ineens een omslagpunt. Doordat baby’s heel nieuwsgierig zijn en alles willen ontdekken, accepteren ze waarschijnlijk een stuk meer.

Zoete smaken roepen de reactie op dat het eten betrouwbaar is dus hebben hebben kinderen (en veel volwassenen nog steeds) daarvoor een grote voorkeur. Fruit eten gaat vaak veel makkelijker dan groente eten. Helaas is fruit en groente niet hetzelfde, maar je kan hier wel je voordeel mee doen. Als groente eten moeilijk gaat, kun je bijvoorbeeld pompoen mengen met appels of ander fruit. Je zou het zelfs kunnen pureren. Er zijn nog wel meer manieren om groente te verstoppen. Ook met aardappelpuree is het makkelijk om wat groente te camoufleren. Nog een goede is om de groente heel fijn te pureren en er soep of saus van te maken of het te bakken samen met een omeletje of pannenkoek. Succes!

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.