Murmels

moeder zijn is leuk!

Wappie

Van borstvoeding geven word je wappie. De één vindt dat zalig, zoals ik, en de ander hooguit irritant omdat je met een hoofd vol watten niet echt scherp kunt zijn.

Ik vind het prettig omdat het me helpt om weer in slaap te vallen na een nachtvoeding. Ik voelde me na de geboorte van Lila heel erg alert, ik voelde constant de adrenaline stromen en het was heerlijk om me wat rustiger te voelen een paar keer per dag. Ook nu zorgt het ervoor dat ik automatisch even pas op de plaats neem. Dat wappie gevoel wordt veroorzaakt door het hormoon oxytocine. Een geweldig hormoon want het regelt veel dingen. Het zorgt bijvoorbeeld voor spiercontracties tijdens de bevalling en na de geboorte dat je baarmoeder weer krimpt. Je lichaam maakt het ook aan als je  elkaar aankijkt en als je aan het knuffelen bent. Het wordt daardoor wel het knuffelhormoon genoemd.

Als het niet goed lukt met kolven of de borstvoeding op zich komt niet goed op gang, kun je op recept een neusspray oxytocine krijgen! Lijkt me heerlijk! Maar goed, het zet mij eerder aan het denken wat ik zelf kan doen om de aanmaak van oxytocine te bevorderen. Vooral als ik ophoud met borstvoeding geven. Want in dit hectische leven vind ik het heel prettig om me af en toe wat rustiger en minder opgejaagd te voelen. Nou, het eerste dat ik hier thuis ga invoeren is meer knuffelen en elkaar meer aankijken! Mmm, zálig!

Volg Murmels nu ook op Bloglovin!

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.