Murmels

moeder zijn is leuk!

Wat kun je doen als je kind er lang over doet om in slaap te vallen?

 

Er zijn dagen dat Lila op zich best makkelijk naar bed gaat, maar dat ik haar vervolgens nog heel lang hoor “spoken”. Ze is dan aan het zingen, praat tegen haar knuffels en heel vaak moet ze dan op een gegeven moment natuurlijk plassen en begint om ons te roepen.

Idealiter is je kind gewoon moe en echt slaperig als hij naar bed gaat. Er zijn een paar dingen die dit kunnen bevorderen:

* Cool down fase

Op een gegeven moment moet je je kind gaan voorbereiden dat hij zo naar bed moet. Daar horen dus geen wilde spelletjes meer bij maar ook geen beeldschermen. De backlights van beeldschermen zorgen ervoor dat je minder melatonine aanmaakt waardoor je minder goed in slaap valt.

Vervolgens is het belangrijk dat je een duidelijk herkenbare bedtijd-routine hebt zodat je kind zich, hopelijk, stapsgewijs kan voorbereiden op het naar bed gaan. Breid de bedtijd-routine uit als je kind aan een half uur niet genoeg heeft.

* Middagslaapje

Als je kind nog niet moe genoeg is, kan dat betekenen dat hij overdag te weinig kans heeft gehad zijn energie eruit te gooien. Maar het kan ook zijn dat hij klaar is om zijn middagslaapje te skippen. (O nee, hoor ik je denken.)

Als je kind moeite heeft met inslapen kan het gek genoeg ook betekenen dat hij te moe is. Dan is het zaak om hem juist wat langer te laten slapen ‘s middags of om hem veel eerder naar bed te doen.

* Lavendelolie

Voordat je dat gaat doen zou je nog kunnen proberen om wat lavendelolie in het badwater te doen, sowieso is in bad gaan heerlijk om lekker van te ontspannen. Die lavendelolie kun je ook onder de voetjes smeren en een paar druppeltjes in bed doen. Dit heeft een kalmerend effect. Wij hebben zelf Natusan Bedtime Bath waar ook lavendel in zit en dus hetzelfde effect heeft.

* Voorlezen

Nog een goede truc om je kind ontspannen en slaperig te krijgen is voorlezen. In hardnekkige gevallen kun je er voor kiezen om voor te lezen op de slaapkamer van je kind en alle lampen uit te doen. Je kan dan het zaklampje van je telefoon gebruiken om het boek te zien.

* White noise

Er zijn mensen die zeggen dat white noise opzetten in de slaapkamer van je kind kan helpen bij het in slaap vallen. Ik vind het persoonlijk een beetje creepy.

* Verduisterende gordijnen

Ik heb dit al gedaan toen Lila nog een baby was omdat ze toen al slecht sliep. Haar kamertje is lekker donker.

* Warme (soja-)melk

Vroeger, toen ik nog een kind was en niet kon slapen, kreeg ik altijd een beker warme melk van mijn moeder. Het werkte als een tiet, maar is alleen niet zo goed voor je tanden dus niet geschikt voor elke dag.

* Slaap-expert

Nog een tip van een slaap-expert als je kind moeite heeft met inslapen. Doe je kind een dag pas om 22.00 naar bed en werk vanaf dan elke dag een kwartier terug naar de gewenste bedtijd. De sleutel is dat je kind die eerste dagen echt moe is en snel in slaap valt.

Welterusten!

[really_simple_share]

Plaats een reactie

Nog geen reacties.